Régi vita a madártartók körében: a madárhomok!

A madárhomok elsődleges célja

Első körben fontos leszögezni, hogy a madárhomok elsődleges célja nem az, hogy alomként szolgáljon a kalitka alján, sőt, higiéniai okokból nem is szabad ebben a formában a madarakban adni, hiszen garantáltan ürülékkel fog szennyeződni, melyet, ha megesznek a madaraink, nagyon komoly betegséget okozhat. A madárhomok előnye tehát nem az alom, hanem a fürdés, valamint a táplálékkiegészítés!

Vitamin helyett madárhomok

Talán sokan meglepődtek a fenti utolsó mondaton, hogy a madárhomok célja nem más, mint a madár fürdetése, valamint táplálékkiegészítése, márpedig ez szó szerint így van! A madárkák ugyanis imádnak a homokban hemperegni, a nagyobb testű, például papagájok számára pedig kiváló kalcium-forrás a madárhomok. Utóbbi felhasználása szerint még azon tekintetben is előnyös, hogy segíti a madárkáink emésztését, valamint a begyben felhalmozódott méreganyagok eltávolítását is.

Madárhomok, mértékkel

A madárhomok tekintetében a minőség és a mennyiség egyaránt nagyon fontos, hiszen a jó minőségű madárhomok megfelelő mennyiségben adagolva hihetetlenül hasznos lehet tollas kedvenceinknek. Ha etetésre szánjuk a madárhomokot, akkor mindenképp 1-2 milliméter vastagságú kavicsokból álló homokot szerezzünk be, melyből külön tálba egy teáskanálnyi mennyiség tökéletesen elegendő lesz madarainknak.

Étkezésre csak nagy szemcsés madárhomok!

Mint ahogy fentebb is említettük, finom szemcsés madárhomok nem alkalmas arra, hogy madaraink lakmározzanak belőle, ugyanis az könnyedén lerakódhat a zúzógyomorban, mely gyulladáshoz vezethet. Épp ezért, ha kiváltképp például papagájunk etetését szeretnénk madárhomok segítségével kiegészíteni, mindenképp olyan homot szerezzünk be, mely nagyobb szemcsékből áll, és mely nem tartalmaz szenet! Utóbbi adalékanyag ugyanis gátolja az A, B2 és K vitaminok felszívódását!